Nieuwsbrief oktober 2017

Lieve familie, vrienden en gasten van Sans Parure

En toen was het weer stil. We zitten in de schapenwei en kijken naar ons mooie uitzicht en denken: waar is iedereen nou gebleven? Zal het ooit wennen dat we van 30 gasten op het terrein terug gaan naar 0? Ook dit keer is het seizoen weer omgevlogen, maar wat was het weer reuzegezellig! En wat hebben we toch leuk werk. Hoe leuk? Zo leuk dat Daan 's nachts gewoon ligt te lachen in zijn slaap!

Het is oktober en we genieten van een heerlijke nazomer met temperaturen van 20 graden en hoger. We zeiden van de zomer al dat het midden van Frankrijk het nieuwe zuiden wordt en dat begint er steeds meer op te lijken. Afgelopen zomer hebben we wekenlang mooi weer gehad. Wat zeg ik, mooi weer? Het was bloedheet met temperaturen richting de 40 graden! Verkoeling werd gezocht in het zwembad, in de vakantiehuisjes maar natuurlijk ook aan de vele zwemmeertjes en aan de rivier de Sioule. Het was geen straf als de kano 'toevallig' omsloeg!

Wat gaan we iedereen weer missen. Geen vrolijke kinderstemmetjes meer, geen vrolijklachende gasten, geen diners meer, geen broodjes meer bezorgen op de camping en voor de huisjes (en de avond ervoor de bestelling krijgen van de 2-jarige Boris: 'tee tokbroot en sjokokladekloket!'), geen ontbijtjes meer, geen lange zwoele avonden tot in het donker in de tuin, geen kampvuurtjes met moppentappende kinderen (en een enkele volwassene ... Ik weet nog een goeie mop! Zwemmen twee haaien in de zee.... ;-), geen volle parkeerplaats meer, geen..... ach, zoveel, maar wel heel veel mooie herinneringen! 

Toch was het ook een chaotische en hectische zomer en dat kwam vooral door Emma. Geslaagd voor haar eindexamen op het lycée, met een 'mention bien' en vervolgens op de wachtlijst komen voor een plekje op de universiteit van Lyon en Clermont Ferrand. Tijdens de vakantie is natuurlijk niemand te bereiken. Dus onzekerheid alom, niet fijn. Om een heeeel lang verhaal snel en kort te maken. Op 31 augustus, en inmiddels wetende dat Lyon en Clermont vol zitten, het internet afgespeurd en op de site van de universiteit van Nimes nog een plekje vinden voor de studie psychologie. 2 uur voor sluitingstijd een aanvraag ingediend en binnen 5 minuten akkoord terug ontvangen. 2 dagen later naar Nimes vertrokken (500 km verderop) om kamers te bezichtigen. De eerste waar je nog geen goudvis neer zou zetten, maar gelukkig, de laatste helemaal perfect. Gelijk de sleutel krijgen, om weer 2 dagen later bepakt en bezakt naar Nîmes te vertrekken. Zo heb je niks en zo ben je het huis uit. Hoezo shock? Een haast onmogelijke opgave, maar het is gelukt. En eigenlijk kon dat ook niet anders ... met al die engeltjes die we inmiddels in de hemel hebben.........

VAKANTIE MIDDEN FRANKRIJK

Soms ontvangen we gasten die een beetje sceptisch zijn. De een wilde graag kamperen, de ander ziet dat niet zitten en wil liever in een huisje. Ze hadden bij ons een huisje geboekt. Maar waren binnen de korste keren enthousiast. Want met uitzicht op de camping leek het net of ze toch aan het kamperen waren, maar ze hadden het comfort van het huisje. En toen ze na 2 weken weer huiswaarts gingen, kregen we de volgende dag al een mailtje. Kunnen we vast een optie nemen voor volgend jaar? En dan misschien wel 3 weken! 

Stel je voor. Je zit (of staat) op het terras voor je vakantiehuisje en je geniet van het prachtige uitzicht over het mooie landschap van de Combrailles, de rust, lekker wijntje erbij, Frans kaasje, .. en ondertussen kijk je met medelijden naar de buurboer die druk aan het werk is hooibalen te maken. 's Avonds geniet je vanaf datzelfde terras van een prachtige zonsondergang, elke avond anders, en elke avond nog mooier. 


Dit jaar hadden we een internationale gastenlijst. Nederlanders, Belgen, Fransen, Engelsen en Amerikanen. Leuk ook om te horen wat iedereen voor werk doet of wat iemand voor hobby's heeft. Een familie die een mierenkolonie als huisdier heeft (serieus! af en toe loopt er een verdwaalde mier door het huis en die vindt zijn nest vanzelf weer terug..) en iemand die zelf zijn bier brouwt. De ex-keeper van Ajax, Jeroen Verhoeven, die zich tegenwoordig bezighoudt met een prachtig project; een indoorspeeltuin, gerund door jongeren met autisme en/of een ontwikkelingsstoornis. Ze willen de jongeren die buiten het reguliere onderwijs vallen, een kans geven zich te ontwikkelen in een veilige omgeving.
Een super initiatief en dat verdiend alle aandacht: 

Website: http://indoorspeeltuinplezier.nl
Email: info@indoorspeeltuinplezier.nl
Facebook: https://www.facebook.com/indoorspeeltuinplezier

Verder iemand die bij een parfumfabriek in Parijs werkt, iemand bij een Amerikaans bedrijf waar elke 5 jaar (!) standaard een reorganisatie is, een schrijver van oa columns en boeken, een bankmedewerker, een medewerker in een spuiterij, bij de gendarme of bij Mc Laren! Dat ging natuurlijk de hele avond over Formule 1 en onze Max. Toen we een mailtje stuurden dat Max de GP van Maleisië had gewonnen kregen we een reactie terug dat Lewis Hamilton had geholpen, lol. Waarop wij antwoorden: Lewis who???

Pluktuin

Onze moestuinbakken staan er nog redelijk bij. Nog wat tomaten, sla en aubergines, hopelijk komt de spinazie, veldsla en andijvie die nog gauw gezaaid zijn ook nog op. En dit jaar ook weer heerlijk boerenkool!

Hagel

Fruit hebben we dit jaar helaas niet door een heel droog voorjaar en een heftige hagelbui eind juni (!). Dat was heel bizar. Zelfs in een huisje liep het naar binnen. Graan- en maisvelden waren vernietigd en versnipperd, daken van auto's leken wel poffertjespannen, en zelfs koeien hadden oogschade opgelopen. Niet leuk.

De beestenbende

Van de zomer was het druk met kindjes en heel gezellig om samen de dieren te verzorgen. Soms een ware optocht naar de konijnen, kippen en schapen. De 2-jarige Boris kreeg er maar geen genoeg van. Konijn Jaap en de kippen werden helemaal platgeknuffeld. Elke ochtend eitjes rapen, elke dag Pasen. En dat nep-ei kon je volgens Boris ook heel goed grillen.

Op een dag liep er opeens een vreemd schaap bij onze kudde. Een mager ding met lang haar. Ze is een aantal weken gebleven tot we het oornummer konden lezen en zo de eigenaar konden achterhalen. Die was heel verbaasd want ze had echt een heel eind gelopen om bij ons terecht te komen.  

Dat mysterie was opgelost. Het andere mysterie, dat van de verdwenen slippers, blijft tot op de dag van vandaag een raadsel. 1 slipper hebben we in de schapenwei teruggevonden (Sam, die van jou!), het andere paar niet. Dus wees gewaarschuwd; geen slippers buiten laten staan, want 's nachts komt de slipperdief langs!                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            Onze dieren

Vorig jaar mochten we een paar mooie dieren in onze tuin bewonderen, zoals de kolibrievlinder, de rups van de grote nachtpauwoog, en een bizar insect dat leek op een bidsprinkhaan.

En welke vogel houdt 's avonds om elf uur de boel wakker met zijn (overigens prachtige) gefluit??? 

Ach, natuurlijk, de nachtegaal!
En de wielewaal is hier volop te horen. Hoewel hij knalgeel is, is hij toch moeilijk te spotten. Hij is nogal schuw en zit het liefst in de boomtoppen.


Ja, het was druk, gezellig druk, soms ook vermoeiend druk. En dat je dan rare dingen gaat doen is onvermijdelijk. Jacq. die de meterstand gaat opnemen in een huisje en naar de klok staat te kijken....... die een koekje voor de hond meeneemt en hem zelf in haar mond stopt.....  die iets uit de vaatwasser moet hebben en vervolgens in de oven staat te kijken.... Daan die bier in een theeglas schenkt ..... die een paar eitjes in een schaaltje doet om te klutsen, maar er vervolgens een plasticje overheen doet om op te warmen in de magnetron.... Ach, verder gaat alles goed hoor! 

De kinderen hebben zich weer prima vermaakt in het zwembad of met hagedisjes of krekels vangen, gezellig een boekje lezen in het gras of in het speelhuisje. Er zijn heel wat pizza's, patatjes en hamburgers gebakken ;-). En soms was er sprake van huisvredebreuk als er nieuwe kindjes hun intrek namen, maar na een lekkere 'milkshake met chips' was dat ook gauw weer goed. Op het kindvriendelijke terrein, omhegd en omheind, kunnen kinderen naar hartelust rennen en spelen en kunnen de ouders vanaf hun terras of voor de tent in alle rust zicht op ze houden. Vakantie....

Les Combrailles

De uitstapjes en bezienswaardigheden in de omgeving zijn legio. Een dagje kanoën op de Sioule of boomklimmen (ook voor de allerkleinsten) zijn echte belevenisssen. Het pretpark Vulcania blijft super-leuk. Ervaar zelf hoe de aarde trilt en beeft tijdens een aardbeving, maak een reisje naar het middelpunt van de aarde of kijk naar spannende 3D en zelfs 4D films!
Of Le Pal! Een combinatie van een dierentuin en attracties. Wordt opgetild door KingKong of lekker duizelig in de Disque du Soleil. Of lekker spelen in één van de vele zwemmeertjes zoals van Lapeyrouse of St. Eloy les Mines, waar je kunt waterfietsen (of gewoon lekker dobberen) of zandkastelen bouwen en waar het rustig is en je alle ruimte hebt en je niet op de handdoek van je buurman ligt. Of gezellig een dagje naar Domaine Baudry in Saint Fargeol. Waar oa. een confiture museum is met 150 verschillende soorten jam en waar je onbeperkt op forel kunt vissen. En waar je altijd beet hebt want ook wij werden vorig jaar door een gast verrast met 15 verse forellen. (help!) Een jaarlijks terugkerend spektakel is het houtfeest in Sainte-Christine. Houthakkers vanuit de hele wereld komen hier strijden om de titel 'Auverjack'. 

Konijn Jaap zit inmiddels weer in zijn winterhok. Helaas ons enige konijn op het moment, want Roger heeft een dodelijk virus afgelopen zomer niet overleefd. Jaap wacht op de terugkomst van zijn zusje Gucci. De huidige baasjes kunnen niet meer voor haar zorgen, dus eerdaags komt ze terug, samen met haar vriendje Boris. De kippen zijn inmiddels een beetje in de rui, maar leggen nog steeds elke dag een eitje. Inmiddels hebben we ook een nieuwe haan, Casper. Hij is nog jong, maar het zal niet lang duren voor we weer het mooie gekraai horen. 

De schapen zijn inmiddels weer terug en hebben weer bezit genomen van de camping. Een prachtige ram houdt ze gezelschap, dus hopelijk volgend jaar weer schattige lammetjes.

We zijn benieuwd wat de winter ons gaat brengen. Tot nu toe is er nog geen strenge of zelfs  horrorwinter voorspeld. Maar dat het hier koud kan worden, -23 graden en veel sneeuw, hebben we inmiddels wel ervaren. Er is alweer 10 kuub goed droog hout gebracht. Want net als vorig jaar, zullen we dit jaar ook vast wel weer een paar keer ingesneeuwd raken. 

We zijn alweer druk met klussen, snoeien en schilderen en ondertussen bereiden we ons voor op de winter. De EDF (de electriciteitsmaatschappij) zal eerdaags wel weer langskomen om de kabels te checken vanuit een helikopter. Die zijn hier bovengronds, erg kwetsbaar, maar ondergronds is gewoonweg niet realiseerbaar. Dat we hier herhaaldelijk zonder stroom zitten na een hevige regen, storm of onweers- bui is dan ook niet vreemd. De kabels worden dus gecheckt vanuit de lucht. 
De eerste keer toen dat gebeurde dachten we  nog dat ze op zoek waren naar een ontsnapte crimineel. Hé, geen gekke gedachte hoor, want de gendarme heeft ons al een keer vereerd met een bezoekje om ons te waarschuwen voor de ETA die hier in de Auvergne (lekker rustig) hun bommen en aanslagen voorbereiden. Dus wij kijken nergens meer van op. Maar goed, niks ernstigs dus, maar wel spectaculair. 
Wat hier trouwens echt een must is voor de winter, is een kruik. In Nederland is dat onderhand een verzamelaars-item, maar hier worden we er alweer mee doodgegooid. Terug naar vroeger, met de ijsbloemen op de ruiten. Maar we zijn er klaar voor, laat de winter maar komen. Wij nestelen ons lekker op de bank, houtkacheltje aan, een goed boek en een heerlijk kopje thee. Even bijkomen van het seizoen en plannen bedenken voor volgend jaar. 

PRIJSVRAAG

En dan nu de uitslag van onze prijsvraag.
Je moest het even weten, want er zijn verschillende uitleggen voor, maar op onze vraag 'Wat betekent Sans Parure' kwamen veel goede maar toch ook foute inzendingen binnen. Sans Parure betekent; eenvoudig, zonder opsmuk.
De winnaar van een gratis overnachting voor 2 personen in een gastenkamer met heerlijk diner bij aankomst is geworden: 

                                       DIANA PEUTE

Gefeliciteerd! 

Kerstarrangement 2017

We gaan langzaam richting de kerst. Ideetje. Vier de Kerstdagen eens buiten de deur. Geen gestress om de boodschappen op tijd in huis te hebben, niet het hele huis vol mensen en niet de
halve dag in de keuken hoeven te staan. Laat u lekker verwennen en geniet van heerlijk eten, van de ontspannen sfeer en van de prachtige omgeving.
Op slechts 8,5 uur rijden van Utrecht, in de Auvergne, het hart van Frankrijk, staat een gezellig vakantiehuisje, speciaal voor u geheel in kerstsfeer gedompeld. Handdoeken, keukensets, dekbedden, bedlinnen: u kunt het allemaal thuislaten.


De omliggende dorpen en stadjes zijn prachtig versierd met kersttafereeltjes en de kerstmarkten zijn zeker de moeite waard. Zin in een dagje skieën? Op 1,5 uur rijden liggen de Super Besse en de Mont Dore, prachtige skigebieden, en net 'klein Oostenrijk'. En met een beetje geluk hebben we zelf sneeuw!


Op zondag verwelkomen we u met een kop warme chocolademelk met slagroom en huisgebakken Hollandse appeltaart.
* ’s avonds Frans 4-gangendiner 

Maandag 1e kerstdag
* uitgebreid Kerstontbijt
* ‘s middags Afternoon Tea
* ’s avonds 8-gangen Kerstdiner:
* kerstverhaal voor de open haard


Dinsdag 2e kerstdag

* Lekker uitslapen en vervolgens 
   een uitgebreide Kerst-brunch 
* ‘s middags Afternoon Tea  
* ’s avonds 2e Kerstdag-gourmet 

Woensdag 
* uitgebreid ontbijt 
* afscheid

Prijs voor dit Kerstarrangement van 24 t/m 27 december 2017 - 4 dagen/3 nachten -  
€395,= voor 2 personen op basis van verblijf in een gîte. 

Inclusief Drankjes, handdoekensets (bestaande uit 1 grote handdoek, 1 kleine handdoek, 1 washandje), 1 keukenset, bedlinnen, electriciteit, toeristenbelasting,

Meerdere personen € 195,=.
Verlenging of andere wensen zijn bespreekbaar, aarzel niet.

Verdrietig nieuws

Helaas ook verdrietig nieuws. Na 13,5 jaar hebben we afscheid moeten nemen van onze trouwe, gezellige, altijd vrolijke, aardbeien stelende, luidsnurkende lieve, lieve Ollie. De laatste hernia-aanval was er net 1 teveel. Het lukte niet om de pijn te blokken. We missen 'Die Bolle' verschrikkelijk maar denken met veel plezier en liefde aan hem terug.

Herfst midden Frankrijk

Wij gaan nog even genieten van de herfst met nog prachtige zonnige dagen van rond de 24 graden. De blaadjes kleuren mooi rood, oranje, geel en de zonsop-en ondergangen zijn prachtig. De trekvogels komen alweer massaal over vliegen. Tijdens een wandeling genieten we van de prachtige uitzichten en rapen we ondertussen de vele hazel- en walnoten en tamme kastanjes. Iedereen weet dat wij ons Frankrijk avontuur zijn begonnen toen Daan te horen kreeg dat er geen plaats meer voor hem was bij TNT Post. Volgens een gast erg fijn, anders had hij ons nooit gevonden! Onze slogan voor Sans Parure is: “Een plek om weer op adem te komen”. Een gast had eens in het gastenboek geschreven: Sans Parure : ‘Een plek om lief te hebben'…. En daar hebben wij helemaal niets aan toe te voegen. Hartelijk dank voor het toezenden van foto's. Altijd welkom, en een aantal zijn goed bruikbaar voor onze website.
En ook bedankt voor het achterlaten van uw beoordeling op Zoover.nl. Dankzij u hebben we dit jaar de Zoover Award gewonnen!

We wensen u alle goeds en nogmaals bedankt voor uw komst naar Sans Parure.
Wij hebben samen met u genoten en wellicht tot ziens!

SANS PARURE
Daan, Jacqueline, Emma en de beestenbende
Les Beauffes
63700 Buxières sous Montaigut
France
Tel. 00 33 473 52 09 02
e-mail : sansparure@gmail.com
website : www.sansparure.com